Tips voor het onderhouden van een gazon in de tuin

Veel tuinen hebben een mooi gazon. Dit is natuurlijk mooi voor het zicht, maar er zit wel veel tijd in. Het onderhouden van zo’n gazon kost wel wat tijd en moeite, maar uiteindelijk komt er wel iets moois uit. Weet je nou niet zo heel erg goed hoe je zo’n gazon goed moet onderhouden, dan hebben we hier een paar tips. Deze tips zorgen ervoor dat jij precies weet hoe je, je gazon moet onderhouden, waardoor je er met lekker weer heerlijk van kan genieten.

Gazon bemesten

Om je gazon goed te onderhouden, is het belangrijk dat je het gazon jaarlijks bemest. Door het gazon te bemesten komt de groene kleur terug. Ook gaat het gazon er gezonder en voller uitzien. Het gras zal hierdoor ook sneller gaan groeien, dan wanneer het niet bemest wordt. Nog een voordeel is dat door de bemesting het mos en onkruid minder groeit.

Het beste is om het gazon om de zes tot acht maaibeurten te bemesten. Als je het gras namelijk maait, raakt het uitgeput. Door het dan weer te bemesten wordt het gras weer aangevuld met de voedingsstoffen die het gras nodig heeft. Ook nadat er veel regen is gevallen, kan het zo zijn dat het gras te weinig voedingsstoffen heeft. Daarom kun je het gazon na veel regen, het beste weer een keer bemesten.

Hoe vaak het gazon bemesten?

Je kunt dit het beste drie keer per jaar doen. Een keer in maart of april, daarna nog een keer in mei of juni, en tot slot nog een keer in het najaar.

Hoe moet ik bemesten?

Dit kun je met de hand of een strooiwagen doen. Meestal geldt er een kilo mest per tien vierkante meter. Is het gazon tijdens het bemesten droog? Dan moet je het daarna besproeien met water. Zo komen alle stoffen goed terecht.

Gazon maaien

– Het is een goed plan om vanaf maart regelmatig het gazon te maaien. Hierdoor blijft het gras mooi en gezond.
– Iedere week het gras maaien in het voorjaar.
– In de zomer een keer in de twee weken maaien.
– Elke week maaien aan het eind van de zomer
Dit zijn tips, maar het verschilt natuurlijk per grassoort. Ook kan het zo zijn dat je kort gras mooier vindt, of toch juist langer gras wil.

Maaien tot welke grashoogte?

Het beste is om het gras tot ongeveer drie a vier centimeter te maaien. Wat korter gras vergroot de kans op uitdroging en slijtage. Die droogte veroorzaakt kale plekken, waardoor er onkruid en mos kan gaan groeien. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom moet je tot goede hoogte maaien. Nieuw gras moet je pas voor het eerst maaien als het minimaal tien centimeter lang is.

Verticuteren

In elk gazon groeit wel een viltlaag. Dit is een laag die bestaat uit mossen en dode grassen. Verticuteren is het weghalen van deze laag. Dit kan met de hand, maar duurt erg lang. Ook kan dit met machines en door hulpmiddelen te gebruiken hoef je niet de hele tijd te bukken. Het is nodig om te verticuteren omdat die viltlaag problemen op gaat leveren. Het mos moet niet te groot worden, want daardoor verstikt het gras. Bij een te dikke laag krijgt het gras geen licht, water en lucht meer. Dit kan ervoor zorgen dat het gras afsterft.

Bron: https://www.tuinengras.nl/onderhoud en Tuinplek.nl

Gerelateerde artikelen