Waarom een refurbished fietsaccu niet altijd goedkoper hoeft te zijn dan een nieuwe

Refurbishing of reviseren van producten is de laatste jaren steeds populairder geworden. Voor consumentenelectronica als laptops en smartphones zijn er alleen al in Nederland tientallen aanbieders. Qua prijs zijn refurbished producten vaak enkele honderden euro’s goedkoper dan het nieuwe alternatief en wat kwaliteit betreft doen de producten vaak nauwelijks onder. Meestal is alleen wat cosmetische schade zichtbaar, maar een gereviseerd product kan in veel gevallen nog jaren mee.

Een van de snelst groeiende categorieën voor refurbished producten is fietsaccu’s, o.a. door de enorme stijging in de verkoop van e-bikes de laatste jaren. De relatief kwetsbare accu’s zijn duur in aanschaf (prijzen beginnen vaak bij 350 euro) en hebben een levensduur van gemiddeld 4-5 jaar. Bij een gereviseerde accu zijn alleen de slijtageonderdelen aan de binnenkant vervangen. Voor veel consumenten is een refurbished accu een voordelig en ook duurzaam alternatief voor de aankoop van een nieuwe accu. Dit wil echter niet zeggen dat een gereviseerde fietsaccu altijd goedkoper is dan nieuw.

Met name de e-bike accu’s met een kleine capaciteit (<300 Wh) of accu’s die geproduceerd worden in China, kunnen nieuw soms scherp geprijsd zijn. Voor deze accu’s in dit segment lijkt revisie niet altijd de voordeligste keuze. Echter, er zijn een twee belangrijke argumenten waarom het voor veel mensen met een e-bike toch aantrekkelijker kan zijn om voor revisie te kiezen:

Accu’s met grote capaciteit:

Bij de aankoop van een nieuwe accu speelt het merk en de capaciteit een belangrijke rol voor de prijs die je uiteindelijk betaalt. De tarieven voor een refurbished accu zijn vlakker en veel minder afhankelijk van het merk en de capaciteit. Bij revisie kunt je voor een kleine meerprijs de capaciteit aanzienlijk laten uitbreiden, waardoor de actieradius toeneemt. Het maakt namelijk voor de reparateur nauwelijks uit hoe groot de inhoud van de batterij is die in de behuizing wordt geplaatst, vandaar dat de prijs voor de grootste revisie-optie slechts een fractie duurder is. Echter, wanneer je een volledig nieuwe accu koopt bij de fabrikant stijgt de prijs fors voor een upgrade naar meer capaciteit bij elke stap. Mensen die bewust kiezen voor een grotere accu om langere afstanden te fietsen, hebben vaak een groot prijsvoordeel bij revisie.

Keuze voor langere levensduur:

De meeste professionele refurbishers maken standaard gebruik van A-grade energiecellen voor het maken van een gereviseerd accupakket. Op die manier kan de kwaliteit en veiligheid van de batterij voor een langere periode gegarandeerd kan worden. Veel accu’s in het goedkope segment worden in China geproduceerd met B- of C-kwaliteit energiecellen. Na 2 jaar regelmatig gebruik merk je dat de prestaties van deze accu’s snel minder worden.

Lang niet alle revisiebedrijven in Nederland maken gebruik van A-grade cellen en ook de kwaliteit/veiligheid is variabel. Vooralsnog is er geen officieel revisiekeurmerk voor fietsaccubedrijven, maar het is wel belangrijk om een revisie enkel veilig te laten uitvoeren door een gespecialiseerde partij. Fietsaccu-revisie.nl in Tilburg is officieel fietsaccu revisie partner van BOVAG en levert 24 maanden garantie op elke gereviseerde accu.

Gerelateerde artikelen