Zo zorg je voor een vogelvriendelijke tuin

Veel vogels in de tuin is altijd leuk en gezellig. Om meer vogels naar je tuin te trekken en je tuin dus vogelvriendelijk te maken, kun je een aantal dingen doen. In het artikel geven we je hier een aantal tips voor.

Ga eerst eens even na in hoeverre je je tuin aan wilt passen. Wil je een volledig nieuwe tuin, of ga je voor een paar kleine aanpassingen. Als je besluit je tuin helemaal opnieuw aan te leggen, kun je het beste een hovenier zoals Habro Tuinen inhuren. Een hovenier weet namelijk precies hoe hij een tuin er mooi uit laat zien én hoe hij de optimale omstandigheden creëert voor vogeltjes.

Welke vogeltjes kun je verwachten?

Het soort vogeltjes dat je kunt verwachten als je je tuin eenmaal aan hebt gepast, hangt natuurlijk af van de locatie. Toch zijn er een aantal soorten vogeltjes die in vrijwel alle Nederlandse tuinen voorkomen. Denk zo bijvoorbeeld aan roodborstjes, koolmeesjes, pimpelmeesjes, winterkoninkjes, verschillende soorten vinkjes en een aantal soorten mussen. Als je je tuin eenmaal hebt aangepast, kan het best even duren voordat er vogeltjes in je tuin verschijnen. Het vogelklaar maken van je tuin is namelijk één ding, maar de vogeltjes moeten je tuin ook wel vinden. Als je tuin echter aan alle eisen voldoet, zal dat echt niet lang duren.

Beschutting

De eerste stap die je moet nemen als je meer vogeltjes in je tuin wilt, is het zorgen voor beschutting. Beschutting is, naast water, misschien wel de belangrijkste factor van het hebben van een vogelvriendelijke tuin. Je kunt dan het beste voor een natuurlijke beschutting gaan, een beukenhaag is dan de perfecte optie, maar ook bomen zijn erg welkom. Zo’n haag zorgt niet alleen voor beschutting, maar trekt ook insecten aan. Dat brengt ons meteen op een volgende belangrijke factor, namelijk: voedsel.

Voedsel

Vogels hebben niets te zoeken in een tuin waar ze geen eten kunnen vinden. Gelukkig zit je met een tuin met wat gras en bloemperken al snel goed als het gaat om voedsel. De kleine vogeltjes in je tuin eten namelijk insecten. Als je dus meer vogeltjes in je tuin wilt, moet je er ook voor zorgen dat je meer insecten in je tuin krijgt. Plant dus verschillende bloemen, die verschillende tijden van het jaar bloeien, zodat insecten hier lang van kunnen genieten. In de winter zijn er vrijwel geen insecten te vinden, toch moeten de vogeltjes dan ook eten. Daarom gaan vrijwel alle insectenetende vogeltjes in de winter over op het eten van zaden. Zorg er dus voor dat je een paar voederplekken met zaden en verschillende soorten noten hebt in je tuin. Zo kunnen vogeltjes in de winter ook goed blijven eten.

 

Gerelateerde artikelen