Welk interieur past bij mij?

Als je aan de slag wilt met een nieuw interieur, heb je de keuze uit ontzettend veel smaken en kleuren. Welk interieur past bij jou en waar voel jij je comfortabel bij? Het is soms ontzettend lastig om te kiezen.

Industrieel

Zoals de naam al zegt, de uitstraling van deze stijl is fabrieksachtig en machinaal. Door het gebruik van veel metaal, rustiek hout en leer komt het een beetje mannelijker over dan de andere stijlen. In een industrieel interieur combineer je dit vaak met de zachtheid van een neutraal kleurenpalet. Deze combinatie geeft een kamer meteen ziel en karakter.

Boheems

De Boheemse stijl (ook wel Boho) is erg populair geworden in de laatste 5 jaar. Bij deze Boheemse stijl staan natuurlijke en organische meubels en artikelen centraal. Je vindt veel riet, rotan, bamboe en textiel, welke worden gecombineerd met heldere en sterke kleuren. Het is exotisch, speels en zeer gelaagd.

Traditioneel

Een traditioneel interieur is nog altijd heel populair. De naam komt eigenlijk van het feit dat veel meubelstukken nauwelijks veranderd zijn vanaf het moment dat ze zijn bedacht. In een traditioneel interieur staan structuur en symmetrie centraal. En dat is allesbehalve saai! Door een bewuste gelaagdheid aan te brengen in het interieur geeft het juist rust en overzicht.

Organisch modern

Een organisch modern interieur is neutraal, uitnodigend en casual. Het heeft kenmerken van een modern interieur: het is strak en qua kleur vrij neutraal. Maar tegelijkertijd worden er veel lichte houtsoorten en textiel gecombineerd met zwarte, messing of chromen verlichting. In plaats van kleur maakt de gelaagdheid van het interieur deze stijl uniek.

Eclectisch

Een eclectisch interieur is net iets verfijnder dan Boheems. In hoofdlijnen lijkt het op elkaar: qua karakter, kleur en esthetiek. Dit wordt alleen gecombineerd met wat meer verfijnde en gestileerde meubelstukken. Het fijne aan eclectisch is dat het met vrijwel elke andere interieurstijl kan worden gecombineerd.

Modern

Modern is het tegenovergesteld van Boho en eclectisch. Sommige mensen vinden een modern interieur wat koud en onpersoonlijk. Maar het is tegelijkertijd heel overzichtelijk en strak. De kern zit vaak in de vierkante vormen van het interieur. Met modern kies je meestal overwegend voor een neutraal kleurenpalet.

Retro

Iedereen herkent de prachtige meubelstukken uit de jaren 50 en 60. Met een retro interieur kies je voor een fris, modern en relevant: tafels en stoelen uit deze periode zijn eenvoudig en strak gemaakt. In combinatie met het warme hout geeft dit de bekende look en feel, zoals uit de films.

Minimalistisch

De minimalistisch stijl is vergelijkbaar met modern: het gaat om strakke lijnen en eenvoudige vormen. “Less is more” komt duidelijk naar voren in een minimalistisch interieur. De meubels die wel worden gekozen zijn vaak zeer verfijnd en alles heeft een duidelijk doel. Er is dan ook weinig ruimte voor accessoires.

Scandinavisch

Het Scandinavische interieur is ook bij steeds meer mensen terug te vinden. De noordelijke invloeden komen er duidelijk in terug: meubels zijn enigszins simplistisch en minimalistisch en de vormen zijn vaak functioneel. Meestal zijn de kleuren zeer zacht: er komen veel wit, crème en zachte bruintinten in terug. Daardoor is een Scandinavisch interieur uitnodigend en eenvoudig, maar tegelijkertijd warm en ontspannen.

Kies je interieurstijl

Je weet nu in hoofdlijnen wat meer over de verschillende interieurstijlen. Waarschijnlijk heb je al wel een voorkeur voor een bepaalde stijl, of weet je welke optie sowieso afvalt. Je bent nu wat dichter bij het inrichten van jouw persoonlijke interieur! Maar nu komt het echte werk: concretiseer je voorkeuren. Kom je er niet uit? Plan eens een design date bij Home Made By en ontvang persoonlijk interieuradvies van een ervaren stylist!

Gerelateerde artikelen