Welke lak of vernis is het meest geschikt voor mijn klus?

Het is een vraag die je veel hoort bij klussers die voor het (online) verf schap staan: Welke lak of vernis is het meest geschikt voor mijn klus? Het is een logische vraag want je hebt veelzijdige keuzemogelijkheden hierin. Let op: lang niet iedere keuze is geschikt voor jouw klus. Om je te behoeden van het maken van de verkeerde keuze, nemen we de opties in lak en vernis met je door.

Wat is het verschil tussen lak en vernis?

De termen lak en vernis worden in de volksmond nog wel eens door elkaar gehaald. Dit is volledig ten onrechte want er zit wel degelijk een groot verschil tussen lak en vernis. Dit verschil zit in het eindresultaat. Vernis is immers transparant en lak niet. gebruik je vernis? Dan zal de oorspronkelijke tekening en uitstraling van de ondergrond behouden blijven. Vermis legt immers een soort filmlaag over je ondergrond heen. Bij het gebruik van lak is dat zeker niet het geval. Hiermee geef je de ondergrond een andere, dekkende kleurstelling. Zowel bij het gebruik van lak als bij het gebruik van vernis zorg je ervoor dat de ondergrond wordt beschermd tegen vuil, krassen en vocht.

Kies je voor solvent gedragen lakverf of voor watergedragen lakverf?

Heb je besloten om lakverf te gebruiken? Dan wacht je een andere keuze. Kies je voor solvent gedragen lakverf of voor watergedragen lakverf? Een solvent gedragen lak vormt een harde filmlaag over de ondergrond en is uitstekend bestand tegen barsten, mits je geen solvent gedragen lak over een oude laag op waterbasis aanbrengt. Solvent gedragen lakverf is eenvoudig aan te brengen en droogt langzamer. Dat is heel praktisch want je hebt alle gelegenheid om eventuele uitlopers aan het oog te onttrekken. Solvent gedragen lakverf bevat echter wel oplosmiddelen die schadelijk zijn voor het milieu en geeft lichte geurhinder. deze laatste punten zijn voor veel mensen goede redenen om te kiezen voor watergedragen lakverf ondanks dat deze lak wat lastiger te verwerken is en eventuele foutjes wat moeilijker te corrigeren zijn.

Hoogglans, zijdeglans of matte lak?

Kies je voor hoogglans, zijdeglans of matte lak? Deze keuze spreekt voor zich en hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Een hoogglans lak zoals Sikkens Rubbol geeft immers een opvallende gloed aan het oppervlak. Bijkomend voordeel is dat deze laag eenvoudig te reinigen is en eventuele “verf foutjes” en andere kleine oneffenheden voor een flink deel geaccentueerd worden. Een zijdeglans lak, waarvan Sigma S2U Nova Satin een goed voorbeeld is, geeft een subtiele glans aan het oppervlak en is ook prima te reinigen. Bij een matte lak is dit laatste minder het geval. Een matte lak geeft wel een mooi authentiek karakter aan de ondergrond.

Waarom we specifiek deze twee voorbeelden van watergedragen lakverf hebben benoemd? Omdat ook kwaliteit is een keuze is als je voor het (online) verf schap staat. Als je kiest voor kwaliteit heb je voorlopig geen omkijken meer naar deze verfklus. Dit is vrijwel zeker een overweging die je mee zult nemen bij het maken van je keuze want het schilderen is dankbaar werk maar geen klus waar je ieder jaar voor wil staan.

Gerelateerde artikelen