Zo kies je de voor jou meest geschikte plantenbak

Het lijkt zo eenvoudig maar de praktijk wijst vaak anders uit: het kiezen van de voor jou meest geschikte plantenbak is lang niet zo eenvoudig. Hiermee doelen we niet direct op de veelzijdigheid aan uitvoeringen waarin plantenbakken verkrijgbaar. De plaats waar je de plantenbak zet speelt ook een belangrijke rol bij je keuze en ja: de plant zelf heeft ook een aantal eisen.

Van welk materiaal worden plantenbakken gemaakt?

Er zijn diverse materialen waarvan plantenbakken worden gemaakt. Je kunt kiezen voor een authentieke plantenbak van aardewerk maar ook voor exemplaren die gemaakt zijn van hout, plastic, metaal, fiberstone en glas. Uiteraard speelt je smaak hierbij een grote rol maar hou zeker ook rekening met een aantal andere factoren bij het maken van deze keuze. Metalen en glazen plantenbakken kun je bijvoorbeeld beter niet buiten zetten omdat weersinvloeden dan een rol kunnen spelen. Hout heeft een mooie natuurlijke uitstraling maar wel een onderhoudsbehoefte. Daarnaast is het goed om de stevigheid van de materialen mee te nemen in je keuze. Kies voor zwaardere planten wat steviger materiaal.

Welke afmeting moet een plantenbak hebben?

Als je op zoek gaat naar een geschikte plantenbak, kijk je niet alleen naar de vorm maar zeker ook naar de afmeting. Het is goed om voor jezelf de vraag te stellen welke afmeting een plantenbak moet hebben. In dit geval heeft de plant zelf ook wat eisen. Planten die laag blijven komen prima tot hun recht in kleinere plantenbakken maar het groen dat flink de hoogte in gaat, vraagt (aan de bovenkant) een wat zwaardere plantenbak. Daarnaast moet je zeker rekening houden met de ontwikkeling van de wortels van een plant. Kies daarvoor een pot dat wat groter is dan de huidige afmeting van de plant.

Waar let je nog meer op bij het kiezen van een juiste plantenbak?

Er zijn zeker nog een aantal andere zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een juiste plantenbak. Je zou onder andere kunnen kiezen voor een plantenbak met irrigatiesysteem. Hierin zit een waterreservoir en een installatie waarmee de plant van water wordt voorzien als de aarde te droog wordt. Je maakt het jezelf hiermee gemakkelijk als je zelf wel eens “vergeet” om de planten water te geven. Daarnaast is een plantenbak met irrigatiesysteem ideaal als je op vakantie gaat.

Een ander punt waar je op let bij het kiezen van een juiste plantenbak is het gebruiksgemak. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een plantenbak met ophangsysteem als je deze aan je balkon wilt ophangen. Daarnaast is het handig om te kiezen voor een lichtgewicht plantenbak (plastic of fiberstone) als je van plan bent om deze veel te verplaatsen.

Beste adres om plantenbakken te kopen

Als je alle bovenstaande punten voor jezelf op een rijtje hebt gezet, kun je jezelf laten inspireren door het aanbod in plantenbakken. Het beste adres om plantenbakken te kopen is een website die veelzijdige keuzemogelijkheden heeft en voor iedere smaak en woonstijl een mooi aanbod heeft. Je zult merken dat het kiezen van de voor jou meest geschikte plantenbak is niet eenvoudig is maar dan vooral omdat je zoveel keuzemogelijkheden hebt!

Gerelateerde artikelen