Aanhangwagen kopen: met of zonder oprijplaten?

aanhangwagen

Heb je een bouwproject op de planning staan en moet je materieel vervoeren? Dan is het slim om een aanhangwagen te kopen, maar je moet kiezen tussen een aanhanger met en zonder oprijplaten. Lees de onderstaande tekst goed door als je meer wilt weten over het kopen van een aanhangwagen zodat je kunt bepalen of je een aanhangwagen met of zonder oprijplaten moet kopen.

Wat zijn oprijplaten?

Oprijplaten zijn ontworpen om rollend materieel in oprijwagens te kunnen rijden of duwen, zodat je ze van de ene locatie naar de andere kunt vervoeren. Het is belangrijk dat de oprijplaten het gewicht van de lading aankunnen en dat de oprijplaten het hoogteverschil tussen de laadvloer en de grond kan overbruggen. Er zijn geïntegreerde oprijplaten, losse oprijplaten en een vaste oprij optie.

Geïntegreerde oprijplaten

In geval van een aanhanger met geïntegreerde oprijplaten, zoals een motortrailer of een autotransporter, kan je de oprijplaten opbergen op moment dat ze niet in gebruik zijn. Je kunt deze oprijplaten slechts in combinatie met de desbetreffende wagen gebruiken. Deze aanhangwagens zijn geschikt voor het vervoer van motoren, machines, voertuigen, zand, brandhout en stukgoederen.

Losse oprijplaten

Is de aanhanger niet voorzien van oprijplaten, dan kan je losse oprijplaten in huis halen. Deze oprijplaten zijn universeel en passen bij verschillende soorten aanhangwagens. Je kunt voor elke situatie een geschikte universele oprijplaat vinden.

Aanhangwagens met vaste oprij-optie

Je kunt hierbij uitgaan van een aanhangwagen met een grote vaste oprijklep. Een aanhangwagen met vaste oprij-optie is ideaal voor het vervoeren van rollend materieel met weinig bodemvrijheid. Kijk eens op Hapert.com voor de mogelijkheden van oprijwagens.

Voor- en nadelen van aanhangwagens met oprijplaten

De aanschafprijs van een aanhangwagen met oprijplaten is goedkoop, maar de opbergplaten kunnen niet worden opgeborgen. Daarnaast moet de lading worden getild of getakeld in de laadbak en is het kopen van losse oprijplaten achteraf duurder.

Voor- en nadelen van aanhangwagens zonder oprijplaten

Bij een aanhangwagen zonder oprijplaten heb je voldoende mogelijkheid om oprijplaten op te bergen. Daarnaast heb je altijd oprijplaten bij de hand en zijn de oprijplaten afgestemd op het gebruik van de specifieke aanhangwagen. Houd wel rekening met de hogere aanschafprijs.

 

Gerelateerde artikelen