Een sfeervolle tuininrichting begint bij de lampjes

Sinds de tijd dat led licht ook in de tuin kan worden toegepast, zijn er veel meer opties om daarmee sfeer te realiseren in je tuin of op je terras. Licht is een ultieme sfeermaker en kan op diverse manieren worden toegepast. Hieronder vind je een aantal tips.

1. Buitenverlichting met sensor

Buitenverlichting met sensor is multifunctioneel. In de eerste plaats is het uiteraard bedoeld om jou en andere bezoekers bij te lichten bij het betreden van de tuin. Dat voorkomt  beslist meerdere valpartijen in de late uurtjes. Het zorgt er tevens voor dat minder welkome bezoekers worden afgeschrikt. Duistere bedoelingen zijn nu eenmaal minder eenvoudig te realiseren in het licht. Voor buitenverlichting met sensor kies je bij voorkeur een exemplaar met zonne-energie die voldoende capaciteit heeft voor alle seizoenen. Ook de plaats van de buitenverlichting met sensor is een kwestie van goed kiezen, boven of in de buurt van de tuindeur is meestal de juiste optie.

2. Basisverlichting van de tuin

Net als bij een kamer waarmee je met 1 knop of touch de kamer verlicht zodat je overal goed zicht hebt, geldt dat ook voor de tuin. Voor de tuin is het verstandig om een lichtplan te maken om de lampen te plaatsen. Welke delen van de tuin wil je verlicht hebben om een goede toegang mogelijk te maken, welke bijzondere punten wil je ‘highlighten’ en welke gedeelte moeten mysterieus donker blijven? Dat kan je op papier uittekenen en met een lamp en een zaklamp kan je het effect in de praktijk beoordelen. De zaklamp geeft het effect van een spot meestal goed weer. Een punt om op te letten is dat er niet te veel lampen in de tuin worden geplaatst. Dat is onprettig voor de buren, voorbijgangers en het dieren- en insectenleven in de tuin.

3. Sfeerverlichting

Bij sfeerverlichting, denk je in de eerste plaats aan wat minder fel licht dan in een normale situatie. Onze ogen wennen ook aan dit soort licht als er geen andere zaken bij hoeven te worden gedaan zoals lezen of naar een scherm turen. Gebruik dit licht dan ook voor perioden dat je rustig in de tuin zit te genieten. De sfeerverlichting kan deel uitmaken van de basis verlichting die je desgewenst uitschakelt op het juiste moment. Vaak is het echter ook een goede keuze om de sfeerverlichting apart te houden van basisverlichting.

Op die manier is de tuin altijd sfeervol verlicht, ook als je zelf niet thuis bent. De meest praktische oplossing voor een leuke sfeerverlichting zijn kaarsen, fakkels of lantaarns met led lampen en een solar-batterij. Heerlijk als je ’s zomers lekker lang buiten wilt blijven zitten. Het effect van bewegend licht waarmee vuur wordt nagebootst geeft altijd direct extra sfeer omdat ons oog wordt gelokt door de beweging van de veronderstelde vlammen.

Een dergelijke verlichting kan je ook in de donkere maanden aanlaten staan. Wellicht zal door het beperkte zonlicht niet iedere avond er sprake zijn van licht, maar je hoeft er verder ook niets bijzonders voor te doen. Een sfeervolle verlichting begint bij de lampjes.

Gerelateerde artikelen