Hoe maak je een open trap zo veilig mogelijk?

Een trap waar je zo veilig mogelijk over heen en weer kunt lopen is belangrijk voor iedereen. Vooral wanneer je ouder wordt wil je dat je trap zo veilig mogelijk is. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en een misstap is zo gemaakt. Vooral bij een open trap loop je het risico mis te stappen. Heb je een open trap? Dan wil je die natuurlijk zo veilig mogelijk maken, ook voor later. In dit artikel vertellen we je wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je trap extra veilig is. Er zijn stappen die je zelf kunt nemen om je trap veiliger te maken, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een traprenovatie.

LED-verlichting voor ‘s avonds

In het donker kan het moeilijk zijn de treden van de trap te zien. Hierdoor kun je diepte minder goed inschatten en loop je meer kans een trede te missen. Dit kun je oplossen door LED-strips aan de onderzijde van de traptrede te monteren. Deze strips geven een mooi, zacht licht, wat er ook nog eens bijzonder stijlvol uitziet. Met de extra verlichting ga je in de vroege ochtend en avond zonder zorgen naar boven of beneden.

Trapmatten

Trapmatten kunnen een gladde trap meer grip geven. Dat zorgt ervoor dat je minder snel uitglijdt, ook als je per ongeluk gladde sokken draagt. De stof van de trapmatten zorgt ervoor dat je voeten houvast hebben. De trap laten bekleden met tapijt geeft hetzelfde resultaat. Je kunt zowel een open als een dichte trap op deze manier bekleden. Het is echter niet per definitie onderhoudsvriendelijk. Tapijt kan snel vies worden en vlekken krijgen, of slijten.

Treden met extra grip

Wil je het echt goed aanpakken, dan kun je kiezen voor een traprenovatie. Bij zo’n renovatie kan je oude trap gewoon blijven staan. Er worden nieuwe overzettreden over de trap gemonteerd. Je kunt kiezen voor een materiaalsoort zoals PVC en HLP, die voor meer grip zorgen en ook bijzonder onderhoudsvrij zijn. Dat zorgt ervoor dat je na een traprenovatie voor een lange tijd niets meer aan je trap hoeft te doen. Een open trap renoveren is ook een uitkomst wanneer je stootborden wilt laten plaatsen. Zo maak je van een open trap een dichte trap.

Dubbele trapleuning

Om extra ondersteuning te bieden kun je ook een dubbele trapleuning monteren. Je geeft je trap in dat geval aan beiden kanten een leuning, waardoor je altijd grip hebt wanneer je dat tijdens het traplopen nodig hebt. Natuurlijk helpt het ook om sokken of schoenen te dragen die je voeten extra grip geven, bijvoorbeeld anti-slip sokken. Met die aanpassingen zorg je ervoor dat je zo lang mogelijk van je trap kunt genieten.

Gerelateerde artikelen