Zo maak je standaard gordijnen slim!

Rolgordijnen zijn enorm populair en daarom in veel soorten en maten verkrijgbaar. Zo kun je kiezen uit goedkope of juist hele luxe exemplaren en is er voor ieder budget en ruimte wel iets passends te vinden. Een relatief nieuwe soort op de markt is het slimme rolgordijn. Deze is met een druk op de knop te bedienen via je smartphone of zelfs volledig automatisch. Heb jij al goede plisségordijnen of rolgordijnen hangen en wil je niet opnieuw veel geld uitgeven aan raamdecoratie? Dan is er goed nieuws, want het is ook mogelijk om bestaande raamdecoratie een upgrade te geven en dus slim te maken. Hoe? Dat lees je hier!

Hoe werkt slimme raamdecoratie?

Het mechanisme van elektrische of slimme gordijnen zit in de gordijnrails. Deze is namelijk voorzien van een motor die de gordijnen aanstuurt, in plaats van dat je zelf aan de touwtjes trekt. Sommige motoren zijn aangesloten op het lichtnet, maar er zijn ook types die op accu’s draaien, waardoor je dus een draadloos systeem hebt en geen kabels hoeft te trekken.

Merken zoals Somfy bieden veel soorten elektrische gordijnen, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de gordijnrails te motoriseren. Deze zijn in allerlei maten verkrijgbaar en het voordeel is dat je deze dus ook op bestaande rolgordijnen kunt installeren. Een rolgordijn is in principe niets anders dan een rol stof die je door middel van een touwtje bedient. Dit is erg makkelijk te automatiseren met een motor! Wel moet je rekening houden met onder andere het maximale gewicht van het gordijn zelf. Informeer dus voor de zekerheid altijd naar de mogelijkheden bij de gordijnspecialist.

Bediening via app

Bij het aanschaffen van elektrische gordijnrails is het ook mogelijk om er een afstandsbediening bij te kiezen. Daarnaast bestaan er soorten die je met een app op je smartphone of tablet kunt openen of sluiten. Het voordeel van zo’n app is dat je dan meerdere smart home toepassingen in je huis koppelt en tegelijk bedient. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat ‘s avonds het licht aangaat, terwijl de rolgordijnen automatisch sluiten. Ook kun je natuurlijk via spraakassistenten zoals Siri of Alexa de gordijnen handsfree laten sluiten!

3 tips voor slimme rolgordijnen

Ben je er helemaal van overtuigd dat jij ook slimme gordijnen in huis wilt? Dan geven we tenslotte nog drie handige tips bij je keuze voor een gemotoriseerd gordijnsysteem:

  1. “Op de dag” of “in de dag”? Bij het kiezen van gordijnen kunnen deze op het kozijn hangen of overlappen met de muur. De een is niet per se beter dan de ander, want de keuze is gewoon erg persoonlijk. Wel moet je hier natuurlijk rekening mee houden als je de gordijnen gaat inmeten!
  2. Verduisterend. Qua gordijnstof kun je kiezen uit een lichtdoorlatend, half verduisterend of volledig verduisterend rolgordijn. Ook hier kunnen we niet zeggen welke het beste is, want het hangt af van de ruimte waar de gordijnen komen te hangen. In de slaapkamer is het bijvoorbeeld wel handig als je voor een verduisterende optie gaat, maar dan zul je wel altijd kunstlicht nodig hebben. Wel biedt een verduisterend gordijn natuurlijk wel een betere nachtrust en meer privacy.
  3. Stil. In de slaapkamer kun je ook kiezen voor stille gordijnrails. Houd er alleen rekening mee dat de draagkracht wel iets minder is bij dit type. Stille rails zijn met name handig in baby- en kinderkamers, maar je kunt deze uiteraard ook in je eigen slaapkamer installeren.

Dus of je nu een volledig nieuwe raamdecoratie wilt of bestaande gordijnen wilt automatiseren: er is altijd wel een passende en slimme oplossing!

Gerelateerde artikelen